Myśl o miejscu w internecie, w którym będziemy mogły pisać o
swoich codziennych przemyśleniach chodziła nam po głowie od dawna. Dziś
postanowiłyśmy wcielić ją w życie. Zdajemy sobie sprawę, że blogów o jedzeniu,
modzie,wydarzeniach, kosmetykach i zdrowym stylu życia jest wiele, jednak ten
ma być naszym spojrzeniem na przyjemną stronę codzienności.
Zaczynam od
śniadania, które ostatnio wyjątkowo
często u mnie gości. Klasyczna owsianka większości kojarzy się z niezbyt
smaczną papką, którą rodzice uporczywie starali się nam wciskać w dzieciństwie.
Ja swoją miseczkę płatków owsianych
przez kilka tygodni starałam się ulepszać aż doszłam do wersji
optymalnej.
4 łyżki płatków owsianych górskich (ok. 35g)
1 średniej wielkości banan
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka rodzynek
½ startego jabłka
1 łyżka domowego dżemu wiśniowego
Płatki wsypuję do miseczki już wieczorem i zalewam wodą o
temperaturze pokojowej, odpowiadającej podwójnej objętości płatków. Pozostawiam
do rana aby napęczniały. Rano podgrzewam je w małym garnku. Dodaję pokrojonego
w plastry banana, migdały, wiórki oraz
jabłko. Podgrzewam je przez kilka minut. Na końcu dodaję łyżeczkę dżemu. Tak
przygotowana miseczka owsianki potrafi mnie nasycić aż do południa.
Przygotowanie jej zajmuje tylko kilka minut i jest świetna alternatywą dla
kanapek.
100g płatków owsianych dostarcza 370kcal ( w tym 11,9 g
białka, 7,2 g tłuszczu, 69,3 g węglowodanów, 6,9 g błonnika).
Zjadając miskę
płatków dostarczamy węglowodanów
złożonych, które są wolniej trawione przez nasz układ pokarmowy niż
węglowodany proste. Energia uwalniania jest z nich wolniej, w wyniku czego sycą
nas dłużej. Owsianka jest również doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego czyli beta-glukanu. O pozytywnych
właściwościach błonnika nie będę się rozpisywała bo już wszędzie wszystko
zostało powiedziane. Mówiąc najprościej, działa jak szczotka, która wymiata
szkodliwe produkty przemiany materii. Płatki owsiane są też kopalnią witamin ( B6, B1, kwas pantotenowy)
oraz minerałów (magnez, żelazo). Znajdują się również w nich kwasy tłuszczowe,
przede wszystkim te nienasycone tj. linolenowy oraz oleinowy będące niezwykle
istotne w naszej codziennej diecie. Ziarno owsa jest również bogate w aminokwasy egzogenne , szczególnie
lizynę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz